Office of Elementary Education Department of K-6 Instruction

TIME ALLOTMENT GUIDELINES Kindergarten

The 2006 Kindergarten Consult comprised of teachers, principals and district office staff met to discuss the necessary changes to the kindergarten schedule with the addition of 30 minutes to the day commencing with the 2006/2007 school year.

The goals of this consult were to develop time allotments and instructional schedules for kindergarten classes and create consistent guidelines and recommendations for kindergarten teachers' schedules and overlap. An additional focus of the group was to develop suggestions about ways in which kindergarten teachers can collaborate. The 2010 Consult made further revisions based on Project G.

Subject Area	Weekly Minutes	Daily Minutes
Standards Based Calendar/ Beyond the Basic Facts	100	20
ELD	100	20
Reading/Language Arts	600	120
History/Social Science Science/Health	(Integrated)	(Integrated)
Mathematics	200	40
Physical Education	100	20
Visual/Performing Arts	50	10
TOTAL	1150	230

It was recommended by the 2006 Consult that all additional minutes be allocated to the Language Arts Block due to the importance of building a foundation for literacy in kindergarten as described in the *Reading Language Arts Framework for California Public Schools*. Based on the feedback of teachers, the 2010 Consult provided the following sample schedules that provide more detail about fitting in key elements of the instructional day. This Consult also noted that while Physical Education should be integrated into the instructional day, neither recess nor lunch/snack should be counted within the 230 instructional minutes.

Office of Elementary Education Department of K-6 Instruction

SAMPLE INSTRUCTIONAL SCHEDULES Kindergarten

The following instructional schedules are samples and were created to assist teachers in planning their day to meet the unique needs of each school site. Below are samples of AM only and AM/PM schedules. Due to the increase in the instructional day, AM/PM schedules include a period of time when both groups of students will be in the classroom together. Subject areas have been recommended for this student overlap time. Other considerations and suggestions are also listed below.

SUGGESTED SAMPLE SCHEDULES FOR AM KINDERGARTEN

Trimester 1

Time	Subject Area	
8:00-8:10	Standards Based Calendar (Project G)	10 minutes
8:10-8:30	Learning to Read (Phonemic Awareness Routines)	20 minutes
8:30-9:00	Daily Focused Journal with WFTB strategies	30 minutes
9:00-9:30	Learning to Read (HM Medallions)	30 minutes
9:30-9:50	UA time (HM Medallions)	20 minutes
9:50- 10:30	Math Lesson Design (Project G)	40 minutes
10:30-10:50	PE	20 minutes
10:50-11:10	Learning to Read (HM Medallions)	20 minutes
11:10-11:30	ELD	20 minutes
11:30-11:50	Writing and Language (HM Medallions)	20 minutes
	Т	Total 230 minutes

Trimester 2

Time	Subject Area	
8:00-8:10	Standard Based Calendar	10 minutes
8:10-8:20	Learning to Read (Phonemic Awareness Routines)	10 minutes
8:20-8:50	Daily Focused Journal with WFTB strategies	30 minutes
8:50-9:40	Learning to Read (HM Medallions)	50 minutes
9:40-9:50	Writing and Language (HM Medallion)	20 minutes
9:50- 10:10	ELD	20 minutes
10:10-10:50	Math Lesson Design (Project G)	40 minutes
10:50-11:10	PE	20 minutes
11:10-11:20	Learning to Read (HM Medallions)	10 minutes
11:20-11:40	UA Time (HM Medallions)	20 minutes
11:40-11:50	BBF (Project G)	10 minutes
		Total 230 minutes

Trimester 3

Time	Subject Area	
8:00-8:10	Standard Based Calendar (Project G)	10 minutes
8:10 -8:20	Learning to Read (Phonemic Awareness Routines)	10 minutes
8:20-8:50	Daily Focused Journal with WFTB strategies	30 minutes
8:50-10:00	Learning to Read (HM Medallions)	70 minutes
10:00 -10:20	UA time (HM Medallions)	20 minutes
10:20- 10:30	BBF (Project G)	10 minutes
10:30-10:50	PE	20 minutes
10:50-11:10	ELD	20 minutes
11:10-11:50	Math Lesson Design (Project G)	40 minutes
	,	Total 230 minutes

Office of Elementary Education Department of K-6 Instruction

SUGGESTED SAMPLE SCHEDULES FOR AM/PM KINDERGARTEN

Time	Subject Area
8:00-9:40	Language Arts
	Includes: differentiated instruction, writing, science and social studies
	(Suggested subject for teacher overlap)
9:40-10:00	ELD
	(Suggested subject for teacher overlap)
10:00-10:20	Physical Education
10:20-10:40	Language Arts
	Phonics
10:40-11:10	Math
11:10-11:20	Closing
11:20	Includes: Visual/Performing Arts
	PM students arrive
11:20-11:50	Opening
	Includes: Calendar, Phonemic Awareness, Daily Message, and High Frequency Words (Math
	integrated)
	(PM Students and AM Students overlap)
11:50	AM students dismissed
11:50-12:20	Math
12:20-12:40	Language Arts
	Phonics
12:40-1:00	ELD
1:00-1:20	Physical Education
1:20-3:00	Language Arts
	Includes: differentiated instruction, writing, social studies, science
	(Suggested subject for teacher overlap)
3:00-3:10	Closing
	Includes: Visual/Performing Arts

Other suggested subject areas for student overlap:

English Language Development groups Physical Education Math

GUIDELINES

Considerations:

Plan instructional groups using individual expertise of kindergarten teachers Reduce the amount of teacher overlap if teachers provide extended supervision during lunch Consider teacher preparation for small group instruction when planning intervention groups

AM Only Extended Minutes Guidelines:

Purpose: Work directly with students

Time: 45-60 minutes

How: Small group instruction or intervention with students in a different grade level or after

school intervention with kindergarten students depending on the assessed need of the

school

Office of Elementary Education Department of K-6 Instruction

Suggested Activities:

Language Arts

ERI

Voyager

Torgeson Kit

Reteach of targeted skills

Small group instruction or intervention at another grade level

Small group instruction for kindergarten intervention

ELD

ELD instruction at another grade level

ELD for extended day intervention for kindergarten

AM/PM Overlap Guidelines:

Purpose: Work directly with students in the areas of Language Arts, Math, ELD and

physical education to support learning

Time: 45-60 minutes

How: Small group instruction, assessment, individual student support, directed

group activities, and release of regular teacher during physical education

Suggested Activities:

Language Arts

Student assessment

Challenge

Preteaching/reteaching

Reading Phonics Library Books

Guided reading

Phonemic awareness activities

Math

Beyond the Basic Facts

Preteaching/reteaching

Assessment

ELD

English language development group

Preteaching/reteaching

COLLABORATION FOR KINDERGARTEN TEACHERS

The following suggestions may be utilized in order to develop a plan to provide an opportunity for kindergarten teachers to collaborate at schools where there are both AM and PM classes.

Utilize intervention subs to release one teacher for collaboration

All classes come in the morning for special events to allow collaboration in the afternoon

Provide roving substitutes to release kindergarten teachers

Principals, school program facilitators, or other certificated staff provide release time Substitutes present on minimum days to report to Kindergarten classes after dismissal

Office of Elementary Education Department of K-6 Instruction

Student teachers to cover classes when appropriate